Het ontvangen van een incassobrief kan stressvol zijn, maar het is belangrijk om niet in paniek te raken. Een incassobrief is een formeel verzoek om een schuld te voldoen die volgens het incassobureau nog openstaat. Hier lees je wat je moet doen en waar je op moet letten als je zo’n brief ontvangt.

 

Wat is een incassobrief?

 

Een incassobrief is een notificatie die aangeeft dat je een openstaande betaling hebt. Deze brief wordt meestal verstuurd door een incassobureau dat door een schuldeiser is ingeschakeld om de schuld te innen.

 

Waarom ontvang je een incassobrief?

 

Je ontvangt een incassobrief als je niet hebt voldaan aan de betalingsverplichtingen van een factuur of schuld. Het is een signaal dat de schuldeiser verdere stappen onderneemt om het verschuldigde bedrag te innen.

 

De eerste stappen

 

Bewaar de brief!

Het is essentieel om alle communicatie, inclusief de incassobrief, te bewaren. Dit kan van pas komen als bewijs van wat er gecommuniceerd is tussen jou en het incassobureau.

 

Controleer de vordering

  • Klopt het bedrag? Controleer of het bedrag dat het incassobureau claimt dat je verschuldigd bent, correct is. Vergelijk dit met je eigen administratie en facturen.
  • Is de vordering terecht? Beoordeel of de vordering terecht is. Heb je de factuur eerder over het hoofd gezien, of is er een andere reden waarom de vordering niet klopt?

 

Neem contact op

 

Bij een terechte vordering:

Neem contact op met het incassobureau om een betalingsregeling te bespreken. Het is vaak mogelijk om in termijnen te betalen als je het volledige bedrag niet direct kunt voldoen.

 

Bij een onterechte vordering:

Als je van mening bent dat de vordering onterecht is, stuur dan een brief naar het incassobureau om je bezwaar kenbaar te maken. Leg duidelijk uit waarom de vordering volgens jou onjuist is.

 

Vervolgstappen

 

Hoe kun je betalen?

Incassobureaus bieden meestal meerdere manieren om te betalen, zoals via een bankoverschrijving of automatische incasso. Zorg ervoor dat je een bevestiging van je betaling krijgt.

 

Let op de termijnen!

Zorg ervoor dat je binnen de gestelde termijnen betaalt om verdere kosten en complicaties te voorkomen.

 

Betwisting

 

Hoe kun je bezwaar maken?

Je kunt schriftelijk bezwaar maken tegen de vordering. Geef duidelijk en gedetailleerd aan waarom je de vordering betwist.

 

Wat als je het niet eens bent met de beslissing van het incassobureau?

Als je het niet eens bent met de afhandeling door het incassobureau, kun je overwegen om juridische hulp in te schakelen. Een incasso advocaat kan je bijstaan in het proces.

 

Hulp nodig?

 

Bij complexe situaties of als je juridische ondersteuning nodig hebt, kun je contact opnemen met een specialist zoals Van Loon Incasso Advocaten. Zij kunnen je adviseren over je rechten en je helpen bij het ondernemen van verdere stappen.

 

Conclusie

 

Hoewel het ontvangen van een incassobrief intimiderend kan zijn, kun je door proactief te handelen en de juiste stappen te nemen, de negatieve gevolgen beperken. Wees geïnformeerd, blijf communiceren met het incassobureau en schakel indien nodig professionele hulp in. Door deze aanpak verminder je de stress die een incassoproces met zich mee kan brengen en kun je een oplossing vinden die voor beide partijen werkt.